În urma unui chestionar completat de către 265 de persoane, atât localnici dobrogeni cât și locuitori din alte zone ale țării sau români stabiliți în străinătate, a fost analizată percepția consumatorului român față de gastronomia dobrogeană. Din răspunsurile oferite la cerința de a indica 3 mâncăruri tradiționale dobrogene, cuvântul pește apare de aproape 200 de ori în toate mâncărurile și specialitățile enumerate.

Cel mai des menționat este borșul de pește (27), scris și ciorbă de pește (39) sau în varianta nobilă storceag (22). Următorul fel de mâncare considerat reprezentativ pentru Dobrogea este saramura de pește (58). Rețeta este simplă: pește copt în sare pe plită, înmuiat într-un sos lejer, picant, cu ardei iute și pătrunjel.

Plachia de pește (26) este o altă specialitate caracteristică zonei. Urmează, în ordine: hamsiile prăjite (5), scrumbia (5), știuca umplută (2), peștele prăjit.
Pentru că peștele nu este disponibil în tot timpul anului, oamenii au perfecționat mai multe metode de conservare. Dintre acestea, au fost enumerate în chestionar zacusca de pește (12), un preparat în sos de roșii cu legume și pește care este păstrat la borcan, peștele marinat (4), sau peștele uscat și sărat din care se pregătește scordoleaua (3).
Cu toate că în ultimii ani consumul de fructe de mare provenite din Marea Neagră (rapane, midii, scoici) a crescut foarte mult mai ales în restaurantele de pe litoral, ele nu sunt încă percepute ca un produs local, acest aspect reieșind și din numărul foarte redus de răspunsuri (doar 2).
Icrele de pește sunt un produs menționat de către 5 dintre respondenți.

Sub orice formă l-am savura, Peștele este un preparat ce nu trebuie să lipsească din meniul nostru! Vă invităm să-l savurați în locația noastră sau vizavi de locul dvs. de cazare, la restaurant Popasul Pescarilor.
Adăpostul Pescăresc
statiunea Olimp 905503, jud. Constanta
Tel.: 0743 673 291
contact@adapostpescaresc.ro